vertel me iets en het dwaalt door me heen
laat me iets ziien en ik weet het morgen nog
laat me iets voelen en ik weet het mij hele leven
Lao- Tse
CranioSacraal therapie is ontstaan uit de Osteopathie en gaat er vanuit dat het lichaam een eenheid is. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door bindweefsel. Dit bindweefsel (fascie) kan je zien als een soort laken waar de schedel, het ruggenmerg, alle organen, de botten en gewrichten, de spieren, de bloedvaten en zenuwen in gevouwen zitten.
Spanning en beperkingen van het bindweefsel kunnen daardoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Dit betekent dat bij bijvoorbeeld nekklachten de oorzaak van het probleem in de nek kan zitten, maar ook net zo goed ergens anders in het lichaam.
Het bindweefsel slaat (bewegings)ervaring en beleving op.
Door middel van subtiele aanraking maak ik verbinding met het bindweefsel (fascie) en daarmee met de pijn, ervaring en beleving. Een gestagneerde beweging als gevolg van pijn of trauma kan zo alsnog worden afgemaakt. Het geeft op deze manier ruimte aan het bindweefsel van de verschillende organen/orgaansystemen en de eventueel bijbehorende emoties. Dit leidt tot ontspanning en vermindering van de klachten.
Craniosacraal therapie helpt je ook meer bewust te worden van je lichaam en het daarmee verbonden gevoelsleven.
Het indicatiegebied voor craniosacraal therapie is breed. Hieronder volgen een aantal mogelijkheden:
- Pijn en/of bewegingsbeperking van het lichaam (bv nek, rug, schouder)
- Post-operatieve behandeling van pijn en littekenweefsel
- Post-traumatische behandeling van het bewegingsapparaat
- Chronische ziekte/pijn, bv fybromyalgie
- Hoofdpijn of migraine
- Duizeligheid
- Oorpijn, oorsuizen
- Verkoudheid en sinusitis (ontsteking voorhoofdsholte en bijholtes)
- Slikklachten
- Verstoorde werking kaakgewricht, aangezichtspijn
- Burn-out, stress, vermoeidheid, lusteloosheid, slaapstoornis
- Angsten, depressie
- Premenstrueel syndroom
- Pijnklachten bij zwangerschap of na bevalling
- Zingevingsvraagstukken, levensfaseproblematiek
- Onverklaarbare klachten
- etc etc
Craniosacraal therapie is bij uitstek geschikt voor baby's en (kleine) kinderen. Juist de zachte aanraking en het voelen maken dat je kind hier goed op reageert.
Baby's:
- veel huilen
- voorkeurshouding
- moeilijk slapen
- overstrekken
- niet willen knuffelen
- darmproblemen, voedingsmoeilijkheden
- snel geërriteerd/overprikkeld zijn
- moeilijk rust kunnen vinden
Ouder kind:
- (recidiverende) middenoorontstekingen
- hoofdbonken
- kaakpijn bij dragen beugel
- hoofdpijn
- buikpijn
- leer/concentratieproblemen
- na een operatie
- klachten na een ongeluk
Een bevalling kan voor zowel de moeder als de baby emotionele gevolgen hebben. Een volwassene kan emoties verwerken door erover te praten. Een baby heeft maar één mogelijkheid en dat is huilen. De ouders proberen het huilen te stoppen. Wanneer dat niet lukt, gaan ze zich zorgen maken, raken gespannen en oververmoeid. Het kind voelt die spanning en reageert daar weer op. Zo is het cirkeltje rond.
De baby moet de kans krijgen uit te huilen. Net als een volwassene wil een baby 'zijn verhaal' kwijt. Maar ook de ouders moeten de kans krijgen hun verhaal te vertellen.. Ouders geven vaak niet aan dat ze problemen hebben en ervaren het soms als falen, wat het uitdrukkelijk niet is. Het kan gebeuren dat je kind, zonder aanwijsbare reden, veel huilt. Of misschien is je kind angstig, boos of onrustig. Het kan ''zomaar'' buikpijn hebben, eczeem of concentratieproblemen. Wellicht heeft je kind een fysieke klacht, waar de arts geen raad mee weet.
Een kind is natuurlijkerwijze goed bestand tegen de fysieke krachten die tijdens een normale bevalling doorstaan worden. Echter wanneer de bevalling moeizaam verloopt en/of medische ingrepen van buitenaf noodzakelijk zijn, neemt de kans toe op verstoringen of disbalans in het craniosacrale systeem. Een dergelijke verstoring kan bijvoorbeeld ook optreden na een ongeluk, val of operatie.
Bij baby's en kinderen wordt niet alleen de lokale te hoge tonus in de romp behandeld (vaak een oorzaak van de asymmetrische zuigeling), maar ook de orthosympatische prikkeling die kan ontstaan door vastgehouden emoties.